diep – doet je goed

Een leuk, vervult, compleet en gelukkig leven, waarin je zo veel mogelijk kunt genieten. Is dat wat we willen? Tot voor kort dacht ik dat ik dit wilde en het is wat we elkaar laten zien op o.a. Facebook.

Ook de minder leuke kanten in het leven maken een groot deel uit van het bestaan. We ontwijken pijn en toch is het er. We willen geen emoties en we zitten in een emotie. Ook verdriet is een ongewenste emotie en ineens zijn we overrompeld door verdriet of we merken het verdriet niet en worden boos. De moment met pijn en verdriet en wanneer de dingen niet goed lopen zijn zo waardevol. En naar mijn inziens ondergewaardeerd. We doen er alles aan om op elkaar op te beuren. Goed te laten voelen…… Je niet goed voelen is ook goed!

Juist de momenten van miserie laten ons zien wat we kunnen leren; hoe we kunnen groeien; welke nieuwe wegen we in kunnen slaan; wat het leven betekend; wat waardevol voor ons is; wat past bij je levensmissie. Ontvluchten door er niet aan te denken, te feesten, te drinken, te snoepen zorgt dat je deze mooie ontwikkeling minder mee maakt. Of de lach die je opzet en zegt dat het goed gaat, terwijl je wel kunt huilen en mogelijk een goed gesprek had hebben wat tot inzicht lijd. De meesten van ons doen er aan mee en ik zeker ook. Afgelopen jaar heb ik erg moeilijke momenten gehad waardoor ik helemaal over stuur was. En dan toch gaf ik mijn lessen alsof er niks aan de hand was. Terwijl ik het had kunnen delen en erover had kunnen praten. En… Kijk maar op social media, zelden zie ik post voorbij komen waarin we onze kwetsbaarheid en verdriet tonen. Over het algemeen zie ik beelden op sociaal media waarin we het fijn hebben, dat we geslaagd zijn, waar we zijn wezen feesten, op vakantie zijn geweest of wat we allemaal doen.

Laten we anders bekijken, een mooi vervuld leven is vol met leermomenten, moeilijke tijden en inzichten. Door pijn, liefde, reflectie groeien we naar een betere versie van je zelf. Beter bestand tegen de emoties beter bestand tegen het frivole. Het uitstralen van goedheid en geluk brengt jezelf en andere het mooiste wat er kan zijn. Echt vertellen wat er is, niet om maar leuk gevinden te worden, maar om te groeien en inzichten te krijgen.
Liefs Anne Diepenbrock